?
Patryk: Ze zbioru rozwiązań nierówności |x+4|≤6 wybierz wszystkie liczby,które przy dzieleniu przez 3
dają resztę 2
23 sty 18:50
Artur_z_miasta_Neptuna: no i
23 sty 18:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapewne liczby całkowite .. tak
23 sty 18:52
Patryk: <−10;2> dalej nie rozumiem
23 sty 18:52
Patryk: nic nie brakuje w poleceniu jeśli oto chodzi
23 sty 18:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale czego nie rozumiesz

rozwiązaniem nierówności |x+4|≤6
jest podany przez Ciebie przedział
23 sty 18:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
i teraz z tego przedziału te liczby które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 2
23 sty 18:54
Patryk: właśnie tego nie mogę zrozumieć
23 sty 18:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
2 = 0*3+ 2
−1 = −1*3 + 2
−4 = −2*3 + 2
−7 = −3*3 + 2
−10 = −4*3 + 2
albo jak wolisz:
−10 (mod 3) = (12−10) (mod 3) = 2 (mod 3)
23 sty 18:57
Patryk: można by to zapisać takim wzorem
x=3*k+2
pod k wstawiamy liczby całkowite ?
23 sty 18:59
Mila: |x+3|≤6 prosta nierównośc, rozwiąż
x+3≤6 i x+3≥−6
x≤3 i x≥−9
liczby całkowite spełniające tę nierówność:
{−9,−8,−7,−6,−5,−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5,6}
−9=3*(−3) r=0
−8=3*(−3)+1 reszta 1
−7=3*(−3)+2 reszta 2
−6=3*(−2) reszta 0
−5=3*(−2)+1 reszta 1 dalej dokończ i przeczytaj w Wiki o dzieleniu z resztą.
Możesz tak zapisać jak o godzinie 18:59, tak właśnie Ci liczyłam dla wszystkich reszt.
23 sty 23:55