określ położenie prostych
olusia: Określ wzajemne położenie prostych k i l o równaniach k:2x −y + 3 =0 il:x − 0,5 y −1 =0 oraz
Dana jest prosta k o równaniu k:2x −y + 1=0.Spośród pozostałych prostych wybierz prostą
równoległą do k i prostopadłą do k. a)2x + y + 1=0 b) y=−0,5 x+1 c)2x+y−3=0
7 cze 19:46
Spike:
a)2x −y + 3 =0 il:x − 0,5 y −1 =0
2x+3=y
2x−2=y
y=2x+3
y=2x−2
proste będą równoległe bo mają taki sam wykładnik ( czy jak to tam sie nazywało) przed x
b)
k:2x −y + 1=0
y=2x+1
równoległe są wtedy gdy będzie taka sama liczba przed x, prostopadłe gdy pomnożysz tą liczbę
przez tą z drugiego wzoru i wyjdzie ci "−1"
zobacz zresztą:
prostopadłe do y=2x+1
2x*a=−1
| | 1 | |
a=− |
| x, więc to będzie wzór b) y=−0,5 x+1 |
| | 2 | |
prostopadłe gdy jest to samo, więc a)2x + y + 1=0
a ostatni wzór po przekształceniu daje coś takiego
c)2x+y−3=0
y=−2x+3, i nie jest ani prostopadły ani równoległy
"Wiedza o własnościach funkcji", żadnego liczenia
7 cze 20:52
Spike: mały błąd zrobiłem pod koniec " prostopadłe gdy jest to samo, więc a)2x + y + 1=0 ",
równoległe, nie prostopadłe
7 cze 20:54