Znajdz dowolny punkt prostej w postaci krawędziowej.
Sebastian: Jak znaleść dowolny punkt prostej podanej w postaci krawędziowej?
np takiej:
l:
x + y + z − 3 = 0
x −2y − z +4 = 0
Jak podstawie np w pierwszym równaniu x=0, y=0 i wyjdzie z=3 to ten punkt będzie należeć do tej
prostej?
23 sty 18:40
Krzysiek: nie bo nie spełnia drugiego równania
−3+4≠0
wstaw np. x=0 i wylicz 'y' i 'z' z dwóch równań i otrzymasz punkt należacy do tej prostej.
23 sty 18:45
Sebastian: Dzięki za odpowiedź, niby banalne ale jak szukałem po googlach to nie znalazłem.
Pozdrawiam serdecznie!
23 sty 18:54