Czy można to tak zapisać?
Kosia: Wykaż że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych jest liczbą nieparzystą.
n2 − (n+1)2 = n2 − (n2 + 2n + 1)= n2−n2 − 2n −1= −2n−1 = czyli −(2n+1) Czy też tak można?
Wydaje mi się że ma być to zapisane na odwrót czyli najpierw (n+1)
i jeszcze :
Jak wykazać że różnica kwadratów dwóch liczb kolejnych całkowitych nieparzystych jest
wielokrotnością liczby 8.
I zapisałam to tak:
liczby:
2n−1 , 2n+1
(2n−1)2 − (2n+1)2 =
Czy dobrze jest to zapisane?
23 sty 18:31
Kosia: jeśli chodzi o pierwsze to tam są kwadraty ,sorki zapomniałam wcisnąć
23 sty 18:34
Matematyk jak sie patrzy: pierwsze?
n2−(n+1)2=(n−n−1)(n+n+1)=−(2n+1)
2n+1 zawsze jest liczbą nieparzystą
drugie :
n∊N
dwie kolejne nieparzyste liczby całkowite :
2n−1, 2n+1
(2n−1)2−(2n+1)2=(2n−1−2n−1)(2n−1+2n+1)=−2*4n=−8n 8|−8n, a więc różnica kwadratów dwóch liczb
kolejnych całkowitych nieparzystych jest
wielokrotnością liczby 8
23 sty 18:39
Kosia: dzięki wielkie
23 sty 18:45