help
petarda: s(−1;2), a(3;2) napisz rownanie okregu o srodku w punkcie s, przechodzacego przez punkt a.
bardzo prosze o rozwiazanie tego zadanka bardzo bardzo
23 sty 18:30
Sheppard: rownanie okregu: x2+y2−2ax−2by+c=0
podstawiamy za a i b wspolrzedne srodka czyli a=−1 b=2
x2+y2+2x−4y+c=0 wychodzi cos takiego
za x i y czyli x=3 y=2 wspolrzedne punktu przez ktory ma przechodzic wyliczamy c i podstawaimy
do rownania okregu
x2+y2+2x−4y+c=0
32+22+2*3−4*2+c=0
9+4+6−8+c=0
c=−11
odpowiedz: rownanie okregu to: x2+y2+2x−4y−11=0
23 sty 18:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
liczysz odległość pomiędzy środkiem (s) a punktem na obręczy okręgu (a)
odległość ta to Twoje 'r'
krok 2
zapisujesz równanie okręgu:
(x−sx)2 + (y−sy)2 = r2
23 sty 18:51
petarda: podziekowac
23 sty 19:12