matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
Misia:
Granice ciagu o wyrazie ogolnym (an)
n−1
1) an=
√
8n+10
2)an=
√
4n
2
+2n
−2n
4
n
−
1
−5
3) an=
2
2
n
−7
Poprosilabym o szczególowe rozwiazanie bo nie za bardzo wiem jak to policzyc
23 sty 18:27
Ajtek:
√
8
1. Wyciągnij pod pierwiastkiem n w liczniku i mianowniku. granica to
8
a
2
−b
2
2. Skorzystaj z: (a−b)=
granica 0,5
a+b
1
3. Podziel licznik i mianownik przez 4
n
granica
4
Granice liczone w pamięci i na szybko, mogą być błędy.
23 sty 18:39