Zaliczenie fizyka - problem z zadaniem (rozciąganie sprężyny) do sprawdzenia!
madl: Przy rozciągnięciu sprężyny o ∆x= 2 cm ukazuje się siła F= 10 N. Jaką pracę W przy tym wykonuje
siła zewnętrzna?
W=(kx2)/2=(10*(0,02)2)/2=0,002J?
23 sty 18:15
MQ: k −− to nie jest siła
k obliczasz ze wzoru F=kx
23 sty 18:17
madl: W takim razie jak rozwiązać te zadanie. Nie mam podanego x mam tylko ∆x zatem jak skorzystam ze
wzoru k=F/x wyjdzie mi 500, co raczej nie jest poprawne, a w zadaniu mam obliczyć pracę.
23 sty 18:28
madl: Chyba, że W=(kx2)/2=(500*(0,02)2)/2=5J?
23 sty 18:32
madl: jeszcze błąd zrobiłem, jest 0,1

. Dziękuję i pozdrawiam, wiem, że jest teraz dobrze.
23 sty 18:33
MQ: 1. Tak, u ciebie Δx −− nie zauważyłem.
2. Dlaczego niepoprawne? Wychodzi całkiem rozsądny wynik (0,1J).
To przedtem dostałaś nierealna wartość.
23 sty 18:35