matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Niewiadoma
Ania:
Wyznacz niewiadomą Yz równania
1
x
+
2
y
=1 gdzie x≠0, x≠1, y≠0
23 sty 18:14
Kaja:
pomnóż obustronnie przez xy, wtedy mamy: y+2x=xy y−xy=−2x y(1−x)=−2x
2x
podziel przez (1−x). wtedy: y=−
1−x
23 sty 18:34