PRAWDOPODOBIEŃSTWO
speszona: Wiedząc że:
| | 3 | | 1 | | 1 | |
a) P(A∪B)= |
| , P(A')= |
| , P(B')= |
| oblicz P(A∩B) , P(A∩B') |
| | 5 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
b) P(A∩B)= |
| , P(A)= |
| , P(B)= |
| oblicz P(A∪B) , P(A') + P(B') |
| | 3 | | 3 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
c) P(A/B)= |
| , P(B/A)= |
| , P(A∩B)= |
| oblicz P(A∪B) oraz czy |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
zdarzenia A i B są niezależne?
23 sty 18:14
speszona: Pomoże ktoś?
23 sty 18:29
Kaja: b) skorzystaj ze wzoru P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) oraz P(A')=1−P(A) i P(B')=1−P(B) potem dodaj
23 sty 18:37
kubkow: P(A∩B')=P(A)−P(A∩B)
23 sty 18:39
speszona: Mogę dodać tak? KAja?
23 sty 18:44
speszona: dzieki Kubkow
23 sty 18:44
kubkow: Kaja podała Ci dobry wzór
23 sty 18:45
speszona: kubkow a te P(A)−P(A∩B) = P(A/B)
23 sty 18:45
Kaja: jak policzysz P(A') i P(B') to potem to normalnie dodaj i dostaniesz tą sumę którą masz
policzyć
23 sty 18:45
speszona: kubkow chodzi mi o to ze jak juz wylicze B' i A' to moge poprostu w tym tak sobie dodac? P(A')
+ P(B')?
23 sty 18:46
speszona: tylko ze wyjdzie wieksze od 1
23 sty 18:47
kubkow: możesz to sobie tak po prostu dodać
23 sty 18:49
speszona: nawet jesli wyjdzie wiecej od1?
23 sty 18:50
Kaja: nie szkodzi, może wyjść większe od 1, bo to suma prawdopodobieństw ,a nie pojedyncze
prawdopodobieństwo
23 sty 18:51
kubkow: tak
23 sty 18:51
speszona: aha tez fakt ok dzieki
23 sty 18:52
kubkow: a co do podpunktu c) to zdarzenia są niezależne gdy P(A∩B)=P(A) * P(B)
23 sty 18:52
speszona: a w tym pkt c) z jakich wzorów obliczyć?
23 sty 19:28
speszona: a w pkt a) P(A∩B)= P(A) + P(B) − P(AuB) ? licze z przekształcenia czy poprostu pomnożyć
P(A)*P(B)
23 sty 19:40
speszona: jest ktoś? obliczyłem ale nie iwem czy mam dobrze wyniki
23 sty 20:07