całki
ewka: czy moge prosic o pomoc z całkami

?
a) ∫(x
2−4)sin xdx
e)
23 sty 18:10
ewka: | | dx | |
i jeszcze taka : |
| |
| | x2+10x+29 | |
23 sty 18:11
rupert: całkowanie funkcji wymiernych i niewymiernych znasz?
23 sty 18:22
Krzysiek: a)2 razy przez części ,różniczkując dwukrotnie wielomian
u=x
2 −4
v'=sinx
| | 2x+1 | | (x2 +16x+100)' | | −15 | |
b) |
| = |
| + |
| |
| | x2 +16x+100 | | x2 +16x+100 | | x2 +16x+100 | |
pierwszą całkę wyliczysz korzystając z podstawowego wzoru, drugą całkę
| | 1 | |
gdy Δ<0 rozbijasz na ułamki proste gdy Δ>0 doprowadzasz do postaci: ∫ |
| dt=arctgt+C |
| | t2 +1 | |
c) pierwsze podstawienie Eulera. lub od razu z gotowego wzoru:
| | 1 | |
∫ |
| dt=ln|t+√t2 +a|+C |
| | √t2 +a | |
| | 1 | |
d)doprowadź do postaci(przez podstawienie): ∫ |
| =arcsint+C |
| | √1−t2 | |
e) podobnie jak druga całka w b)
23 sty 18:22
ewka: tylko wlasnie, skad w punkcie b wzielo sie 15?
23 sty 18:23
Krzysiek: a ile wynosi pochodna: (x2 +16x+100)' =....?
23 sty 18:26
ewka: a no tak, dziekuje za pomoc
23 sty 18:28