granica d'Hospitalem
Tomek: Nie potrafię uporać się z następującym zadankiem:
Stosując regułę d'Hospitala obliczyć granicę:
limx→∞ ( 2π arctgx )x
Dochodzę do momentu:
limx→∞ (2arctgx)xπx
Jak zrobić pochodną licznika?
Co do mianownika mam wzór (ax)' = axlna, więc to bez problemu,
lecz nie mogę tego samego zrobić z licznikiem, gdyż arctx nie jest stałą, lecz funkcją.
To tak jakbym miał policzyć pochodną (xx)', nie orientuję się jak to zrobić (co pewnie jest
banalne).
23 sty 18:03
Krzysiek: skorzystaj z przekształcenia:
a
b=e
blna
| | ln(2/π arctgx) | |
i policz granicę potęgi czyli: |
| |
| | 1/x | |
a pochodną (x
x)' obliczysz korzystając z tego przekształcenia
lub y=x
x
lny=xlnx
różniczkując stronami:
(x
x)'=x
x (lnx+1)
23 sty 18:10