Wykaż że : a) suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych nieparzystych je
Kosia: Wykaż że :
a) suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest liczbą parzystą,
b) różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest podzielna przez 8,
c) różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych jest liczbą nieparzystą.
23 sty 17:58
JAPON1A: a)
Liczby nieparzyste zapisujemy w postaci (2n+1) nastepna bedzie (2n+3) mozna tez tak ja k tutaj
robie

(2x−1)
2 + (2x+1)
2 =( 4x
2 − 4x +1 ) + (4x
2 + 4x + 1 ) = 8x
2 +2 = 2(4x
2+1) a to licza
parzysta bo dzieli sie przez 2
b) (2n −1 )
2 − (2n +1 )
2 = (4n
2 − 4n +1 ) − ( 4
2 + 4n +1 ) = 8n
2 −8n = 8(n
2 − n)
c)(2n)
2 − (2n+1)
2 = 4n
2 − 4n
2 − 4n − 1 = 4n −1
23 sty 18:09
zombi: a)
2k+1 −pierwsza nieparzysta całkowita
2k+3 −kolejna nieparzysta
(2k+1)2+(2k+3)2=...
23 sty 18:09
Kaja: Dwie kolejne liczby całkowite nieparzyste można zapisać w postaci 2k+1, 2k+3, gdzie k jest
liczbą całkowitą. wtedy
(2k+1)2+(2k+3)2=4k2+4k+1+4k2+12k+9=8k2+16k+10=2(4k2+8k+5) a zatem jest to
liczba parzysta
23 sty 18:11
Kosia: a w podpunkcie c można to zapisać tak?
n2 − (n+1)2 = n2 − (n2 + 2n + 1)= n2−n2 − 2n −1= −2n−1 = czyli −(2n+1)
Czy też tak można?
23 sty 18:18