Ustal, ile rozwiązań ma równanie kwadratowe:
dzasta: Ustal, ile rozwiązań ma równanie kwadratowe:
a) −2x−32x−2=0
b) 12√3x2−3x−7=0
23 sty 17:53
kubkow: policz Δ w każdym podpunkcie jeśli Δ> 0 to mamy 2 rozwiązania; jeśli Δ=0 to mamy jedno
rozwiazanie, jeżeli Δ<0 mamy brak rozwiązań
23 sty 17:55
Sheppard: jak dla mnie to a) wogole nie jest rownaniem kwadratowym
w b) natomiast wystarczy wyliczyc delte(Δ) i jesli:
Δ jest mniejsza od 0 to nie ma miejsc zerowych czyli brak rozwiazan
Δ=0 jedno miejsce zerowe
Δ wieksza od 0 2 miejsca zerowe
23 sty 17:57