punkty
ekierka: Punkty A=(3,1), B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C tego kwadratu.
Jak to rozwiązać ? Pomocy !
Kaja: wyznacz najpierw równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B (tzn. podstaw do równania
y=ax+b oba punkty. zrób z tego układ współrzędnych i rozwiąż go). powinno wyjść
wyznacz długość odcinka AB (jest taki wzór z pierwiastkiem) Powinno wyjść
√20. długość
odcinka BC jest taka sama jak AB (bo to kwadrat). Przyjmij, że C=(x
c,y
c). wyznacz równanie
prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez punkt B (y=−2x+17). do tej prostej należy też
punkt C, więc spełnia to równanie czyli y
c=−2x
c+17. długość BC to
√(xc−7)2+(−2xc+17−3)2=
√20. rozwiąż to równanie. a jak juz będziesz miała x
c, to
podstaw do y
c=−2x
c+17 .