caleczki
StryQ: Bardzo prosze o pomoc z caleczkami...
Ucze sie do egzaminu i zrobilem pelno przykladow, ale te mnie przerosly... moze juz ze
zmeczenia...
1)
2)
| | x | |
∫ |
| }dx <−− sinus kwadrat dziwnie wyszlo... |
| | 2 + 4 sin2 x | |
3)
4)
5)
6)
23 sty 17:34
AS: Zad 1
Podstawić x = t
2 wtedy dx = 2tdt
| | cost | |
J = ∫ |
| *2*tdt = 2∫costdt = 2sint = 2sin√x + C |
| | t | |
23 sty 17:54
AS: Reszta to potwory a nie całki,obliczenia bardzo złożone.
23 sty 18:30
StryQ: Pomoze ktos jeszcze?
23 sty 20:35
StryQ: Chociaz mala podpowiedz jak zaczac niektore ...
23 sty 20:44
StryQ: podbijam
23 sty 21:56
Krzysiek: 2. wpisując do wolframa−wychodzi całka nieelementerna.. może błędnie przepisałeś zadanie?
3)sin
4 x+cos
4 x=(sin
2 x+cos
2 x)
2−2sin
2 xcos
2 x=1−2sin
2 xcos
2 x
i rozbijasz na 2 całki.
| | x−1 | |
4)podstawienie: t= |
| |
| | x+1 | |
5)podstawienie: x=t
12
6)skorzystaj z funkcji arcsin
23 sty 22:13
StryQ: a moglbys rozpisac ta 3 calke bo kompletnie nie umiem jej zrobic...
28 sty 12:48