Kto mi pomoże??
Julinka:
1.Rozłóż wielomian na czynniki metodą grupowania wyrazów W(x) = x5 + 3x2
− 4x3 – 12x2
2.Rozwiąż równanie x2 – 10x + 25 = 0
23 sty 17:25
bezendu: 2) Δ=(−10)
2−4*1*25=0
x=5
23 sty 17:30
Julinka: Dzięki "bezendu" za zad.2
A kto pomoże zrobić zad.1
23 sty 17:34
bezendu: a dobrze przepisałaś
23 sty 17:35
Timi: w pierwszym podpunkcie nie powinno być 3x4 drugi wyraz?
23 sty 17:35
kubkow: w 1) nie powinno być czasem 3x4?
23 sty 17:36
Julinka: Nie. Mam podane tak jak wysłałam
23 sty 17:37
Julinka: Nauczycielka w ten sposób podała. Ale może sama się pomyliła.
23 sty 17:37
Julinka: tak
23 sty 17:38
Julinka: dla pewności sprawdzę jeszcze raz
23 sty 17:38
bezendu: ok
23 sty 17:39
Julinka: dobrze jest podane w zad.1
23 sty 17:39
Julinka: a czemu się pytasz?
23 sty 17:39
bezendu: bo jak byś miała 3x
4 to by ładnie wyszło
23 sty 17:42
Julinka: aaa o to chodzi

No właśnie nauczycielka podała taki pokręcony przykład
23 sty 17:43
Julinka: A to wychodzi taki skomplikowany?
23 sty 17:44
bezendu: no zrób sama to się przekonasz
23 sty 17:45
Julinka: Nie umiem
23 sty 17:45
Krzysztof: x5 + 3x2
x2(x3+3)=0
23 sty 17:49
Matematyk jak sie patrzy: Krzysztof, tam jeszcze jest druga linijka
23 sty 17:52
Julinka:
23 sty 17:53
Julinka: Niech któs powie ile wyjdzie z tego Δ :–x2 + 5x – 15 = 0
23 sty 18:01
kubkow: oblicz Δ Δ=b2−4ac
23 sty 18:02
Julinka: no właśnie obliczyłam tylko że mi wyszło −35
nie wiem czemu
23 sty 18:03
bezendu: dobrze delta wyszła −35
23 sty 18:13
Julinka: o fajnie. Dzieki
23 sty 18:29