logarytmy-matura
kapustagłowaniestetypusta: Proszę o wyłumaczenie jak sie robi tego typu zadania

wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji:
f(x)=log(x
2 +x)−log(3x+2)
23 sty 17:17
kapustagłowaniestetypusta: ...
23 sty 18:22
Kaja: zakładamy, że liczba logarytmowana jest dodatnia tzn. x
2+x>0 i 3x+2>0. rozwiązanie pierwszej
| | 2 | |
nierówności jest suma przedziałów (−∞,−1) i (0,+∞) zaś drugiej x>− |
| .trzeba wziąć z tego |
| | 3 | |
część wspólną. będzie to przedział (0,+
∞) i to jest właśnie dziedzina.
23 sty 18:28
Kaja: jeśli chodzi o miejsce zerowe, to za f(x) podstaw zero. dostaniesz równanie
0=log(x2+x)−log(3x+2). po przekształceniu mamy log(x2+x)=log(3x+2). logarytmy mają tą
samą podstawę, więc: x2+x=3x+2, a to juz jest równanie kwadratowe. rozwiąż je i sprawdź czy
rozwiązania należą do dziedziny. jeśli tak , to są to miejsca zerowe, jeśli nie to nie.
23 sty 18:31