| (sinx+cosx)'*2sin2x−(sinx+cosx)*2sin2x)' | ||
y' = | =
| |
| (2sin2x)2 |
| (cosx−sinx)*2*2sinxcosx−(sinx+cosx)*2cos2x*2) | ||
= | =
| |
| 4sin22x |
| (cosx−sinx)*4sinxcosx−(sinx+cosx)*4(cos2x−sin2x) | ||
= | =
| |
| 4sin22x |
| 4sinxcos2x−4sin2xcosx−4sinxcos2x+4si3x−4cos3x+4sin2xcosx | ||
= | =
| |
| 4sin22x |
| 4sin3x−4cos3x | ||
= | =
| |
| 4sin22x |
| 4(sin3x−cos3x) | ||
= | =
| |
| 4sin22x |
| sin3x−cos3x | ||
= | ||
| sin22x |
| sinx+cosx | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | + | )= | ||||
| 4sinxcosx | 4 | cosx | sinx |
| 1 | sinx | cosx | sin3x−cos3x | |||||
= | ( | − | )= | |||||
| 4 | cos2x | sin2x | sin22x |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Oczywiście ma być f(x)= | ( | + | ) | |||
| 4 | cosx | sinx |
| 1 | sinx | cosx | sin3x−cos3x | |||||
f'(x)= | ( | − | )= | |||||
| 4 | cos2x | sin2x | sin22x |