zadania związane z logarytmami i potęgami
kp: witam, jak obliczyć:
a) 3x + 3x+2 = 10/3
b) 22x−1 * 3x = 72
c) 2x+1 + 2x+3 + 320 = 2x+2 2x+4
?
23 sty 17:14
kp: w c) pomiedzy wyrażeniami po prawej stronie jest +
23 sty 17:17
Joanna: skorzystaj ze wzoru a
n+m=a
n*a
m a potem podstaw odpowiednio w
a) 3
x=t
| | 4x | |
b) 22x−1= |
| skorzystaj ze wzoru i bedziesz miał w liczniku 4x * 3x=12x |
| | 2 | |
c) wez wzór z a i podstaw 2
x=t
23 sty 17:21
kp: prawde mowiąc, nie rozumiem.
w a) dochodze wg tego wzoru do t + t * 32 = 10/3 i co dalej?
23 sty 17:30
23 sty 17:31
kp: ktoś coś dopowie? można to zrobić jakoś przy pomocy logarytmów może?
23 sty 19:37
krystek: a po co log?
t=3
−1stąd 3
x=3
−1 x=−1
23 sty 19:48