zadanie z trescia
ola: PROSZE O POMOC ZAD Z TRESCIA
Patrycja ma 10 lat i mówi : Moja mama jest ode mnie starsza o tyle samo lat o ile jest młodsza
od swojej mamy, czyli mojej nbabci. Moja prababcia ma 82 lata i jest starsza od mojej babci o
22 lata.
Ile lat ma moja mama, a ile moja babcia.
JAK ROZWIAZAC TO ZADANIE BEZ DZIELENIA
23 sty 17:14
bash: Zobacz Droga Olu..
Prababcia ma 82 lata i jest starsza od babci Patrycji o 22 lata więc, wynika z tego, że babcia
Patrycji ma 60 lat(bo 82−22=60), Patrycja ma 10 lat, a jej mama jest starsza od niej o tyle
samo lat o ile jest młodsza od swojej mamy( czyli babci Patrycji), więc wynika z tego, że mama
ma 35 lat bo wtedy jest o 25 lat starsza od Patrycji i 25 lat młodsza od babci Patrycji.
23 sty 17:19
ola: to rowniez wiem, natomiast poprosze o rozpisanie dzialan
nie moze byc uzyte dzielenie
23 sty 17:22
bash: jesteś w której klasie?
23 sty 17:23
ola: 2 klasa podstawówki
23 sty 17:25
Miro: To jest totalne przegięcie − dziś moje Dziecko przyniosło to zadanie do domu − druga klasa
14 lut 22:23
Kasia: Wiek babci: 82−22=60
2x=60−10
2x=50
x=25
Wiek mamy: 25+10=35
11 cze 22:57