Sheppard: zalozmy ze pierwsze wyrazu ciagu arytmetyczngo to a,b,c
a=a
1
b=a
1+r
c=a
1+2r
a+b+c=24 podstawiamy za a b i c
a
1+a
1+r+a
1+2r=24
3a
1+3r=24 /:3
a
1+r=8 wychodzi nam b rowne 8
a=8−r
b=8 wyrazu ciagu arytmetycznego
c=8+r
a+3,b+2,c+6 ciag geometryczny
skoro jest to ciag geometryczny to zachodzi rownosc
(a+3)(c+6)=(b+2)
2
podstawamy za a b i c to co mamy wyzej
(11−r)(14+r)=10
2
jak to wymnozymy powstaje rownanie kwadratowe
r
2+3r−54=0
Δ=225
√Δ=15
r
1=−9
r
2=6
dla r
1=−9 dla r
2=6
a=8−r=17 a=8−r=2
b=8 b=8 to sa ciagi arytmetyczne
c=8+r=−1 c=8+r=14
a'=a+3=20 a'=a+3=5
b'=b+2=10 b'=b+2=10 ciagi geometryczne
c'=c+6=5 c'=c+6=20
ja bym to w taki sposob zrobil