Wyznacz parametry m tak zeby mial dwa pierwiastki (m + 3) x^4 - 2 mx^2 + m - 1
Aleks: Wyznacz parametry m tak zeby mial dwa pierwiastki
(m + 3) x4 − 2 mx2 + m − 1
23 sty 16:57
Aleks: ponawiam
23 sty 17:42
zombi: podstawienie t=x2, t≥0
Δ>0
x1*x2<0
x1+x2>0
Z tego będziesz miał dwa pierwiastki t1 i t2, ale jeden z nich będzie ujemny, więc masz dwa
rozwiązania.
lub
Δ=0
t0>0
Jeden pierwiastek dodatni, czyli x2=jakas liczba dodatnia i dostajesz dwa pierwiastki
23 sty 17:45
Aleks: Dziwne bo w pierwszym zalozeniu delta wychodzimi −8m + 12 wiec bedzie liniowy
23 sty 18:08
zombi: no Δ wychodzi liniówka i co w tym złego?
23 sty 18:12
Aleks: ale w zalozeniach sa dwa miejsca zerowe
23 sty 18:24
zombi: No czyli Δ>0 u cb Δ=−8m+12.
23 sty 18:26
Aleks: aha to wiele wyjasnia sprobuje rozwiazac cale.
Jak cos to bede pytal.
Dziekuje bardzo za pomoc
23 sty 19:10