matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostosłup
fredro:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48 cm3. Ściana boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątem α że, tgα=
4
3
. Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa. Bardzo proszę o pomoc
23 sty 16:54
Mila:
1
V=
a
2
*H=48
3
a
2
*H=144
4
H
tgα=
=
3
1
a
2
2
H=
a
3
2
a
2
*
a=144
3
a
3
=216 a=6 dokończ
23 sty 17:08
fredro:
Mila bardzo Ci dziękuję!
23 sty 17:18
Mila:
23 sty 19:16