Trygonometria
Janek: Rozwiąż równanie
2(sinx+cosx) = tgx + 1
23 sty 16:51
zombi: | | sinx | |
2(sinx+cosx)= |
| +1 |
| | cosx | |
| | sinx+cosx | |
2(sinx+cosx)= |
| / : (sinx+cosx) |
| | cosx | |
23 sty 16:58
Janek: w odp. sa 3 rozwiazania
23 sty 16:59
pigor: ... np. tak : x≠
12π+kπ= (2k+1)
12π , to
2(sinx+cosx)= tgx+1 /*cosx ⇔ 2cosx(sinx+cosx)− (sinx+cosx)=0 ⇔
⇔ 2(sinx+cosx)(cosx−
12)=0 ⇔ sinx+cosx=0 ∨ cosx−
12=0 ⇔ ... no to teraz ty
23 sty 16:59
pigor: ... no to dalej :
⇔ sin2x=−1 ∨ cosx=
12 ⇔ 2x=−
π2+2kπ ∨ x= ±
π3+2kπ ⇔
⇔
x=−π4+kπ ∨
x= π3+2kπ ∨
x= −π3+2kπ i k∊C . ...
23 sty 17:06
Janek: skad sie nagle wziela sin2x ?
23 sty 17:09
janek: bo nie mam zielonego pojecia...
23 sty 17:16
pigor: ..., na pewno nie z Księżyca

, no cóż tego miałem ci nie pisać , ale niech będzie , proszę
możesz inaczej
sinx+cosx=0 ⇔ sinx=−cosx /: cosx≠0 z założenia .. ⇔ tgx=−1 ⇔ no to co

, teraz ty ...
23 sty 17:28