hej
mróz: Jakim cudem :
3a2 −10ab + 3b2 =(3a−b)(a−3b)
23 sty 16:47
zombi: Normalnym cudem, wymnóż (3a−b)(a−3b) i zobacz ile ci wyjdzie
23 sty 16:48
mróz: No tak ale jak to rozłożyć żeby wyszło to co po prawej?
23 sty 16:49
mróz: Wg jakiego wzoru czy coś w tym stylu
23 sty 16:49
zombi: Hmmm moja metoda, na rozkładanie, to chwilę pokombinować...
23 sty 16:50
rupert:
Właściwie może zostać taka postać, ale po prostu zauważ jak 3a2−10ab+3b2=
(3a−b)(a−3b) można rozłożyć:
3a2
/ \
/ \
(3a − b)(a−3b)
\ \ / /
\ −ab /
\ + /
−9ab
=−10ab czyli ok.
oraz (−b*)(−3b)= +3b2, czyli po kolei:
a) najpierw rozkładamy 3a2:
(3a )(a )
b) potem +3b2
(3a b)(a 3b)
c) ustalamy znaki aby suma dwóch ilorazów wynosiła −10ab
(3a −b)(a−3b)
\ \ / /
\ −ab /
\ + /
−9ab
=−10ab
I gotowe.
23 sty 17:40
mróz: Oooo dzięki wielkie
23 sty 18:34