Miejsca, prawdopodobieństwo
Maja: W przedziale wagonu kolejowego usawione sa na przeciw siebie dwie ławki. Każda ma 5
numerowanych miejsc. Do przedziału weszło 5 osób. Trzy usiadły na jednej ławce, pozostałe na
drugiej, na przeciwko dwóch osób z pierwszej ławki. Ile jest takich rozmieszczeń?
Wiec pierwsza osobe mogę usadzić na 5 miejscach, drugą na 4, trzecia na 3.
5*4*3=120
Druga ławka: usadzić mogę ich na trzech miejscach (odejmuje te dwa, które są puste z drugiej
strony), aby były na przeciw siebie.
Pierwsza osobę na trzech, a drugą na 2
3*2=6
120*6=720
Odpowiedź to 7200, wiec czy moje rozumowanie jest całkowicie złe?
23 sty 16:42
Mila:
5*4*3=60 wybór 3 miejsc
3*2 =6 wybór miejsc przez 2 pozostałe osoby
|A|=2*10*60 * 6=20*360=7200
24 sty 00:59