punkt przeciecia funkcji z osiami
Klopsik: | | √x2 +16 − √9x+2 | |
Wyznacz punkt przeciecia funkcji z osiami y = |
| |
| | x2 − 5x − 3 | |
23 sty 16:32
Aga1.: Z osią OY
x=0, y=?
A z osią Ox
y=0, x=?
Rozwiąż równanie
Podaj dziedzinę
23 sty 16:38
Janek191:
4 − √2 − 4 + √2
Dla x = 0 mamy y = −−−−− = −−−−−−−−
− 3 3
− 4 + √2
A = ( 0; −−−−−−−− ) − punkt przecięcia wykresu danej funkcji z osią OY
3
y = 0 ⇔ √x2 + 16 − √9x + 2 = 0 ⇔ √x2 + 16 = √9x + 2
x2 + 16 = 9x + 2
x2 − 9x + 14 = 0
Δ = ( −9)2 − 4*1*14 = 81 − 56 = 25
√Δ = 5
x = ( 9 − 5)/2 = 2 ⋁ x = ( 9 + 5 )/2 = 7
Sprawdzam, czy te liczby należą do dziedziny mianownika:
22 − 5*2 − 3 = 4 − 10 − 3 = − 7 ≠ 0
72 − 5*7 − 3 = 49 − 35 − 3 = 11 ≠ 0
B = ( 2; 0) i C = ( 7; 0) − punkty przecięcia wykresu danej funkcji z osią OX.
23 sty 16:48
Klopsik: A czy dla osi OX rownanie nie bedzie czasami (x2+16−√9x+2)(x
2 −5x −3 ) = 0 w jakims
przykladzie cos poodbnego widzialam
23 sty 17:12