symetria środkowa
damorka: Czy istnieje jakiś inny sposób rozwiązywania tego typu zadań, czy tylko graficzny?
Równoległobok A`B`C`D` jest obrazem równoległoboku ABCD w symetrii wzgl. pkt. P.
Oblicz pole części wspólnej tych równoległoboków, jeśli
a)P(0,0)
b)P(2,3)
Współrzędne równoległoboku ABCD
A(−4,−2) B(4,−2) C(7,3) D(−1,3)
Ja bym to po prostu narysowała i z rysunku odczytała.. Da się to zrobić algebraicznie?
7 cze 18:22
Basia: Rysunek jest tu bardzo pomocny, ale nie jest rozwiązaniem.
A jeżeli tak złośliwie dobiorę współrzędne, że współrzędne punktów wspólnych będą niewymierne
np.√2,p(6} itd. co wtedy ? Odczytasz to z rysunku ?
7 cze 18:48
Basia: Rysunek jest tu bardzo pomocny, ale nie jest rozwiązaniem.
A jeżeli tak złośliwie dobiorę współrzędne, że współrzędne punktów wspólnych będą niewymierne
np.√2,p(6} itd. co wtedy ? Odczytasz to z rysunku ?
7 cze 18:48
damorka: no nie.. jakieś pomysły jak to rozwiązać?
7 cze 18:49
Basia:
P(21,3)
S' jest obrazem punktu S w symetrii środkowej względem punktu P ⇔
PS→ = −PS'→ = S'P→
PA→=[−6;−5]
A'P→=[2−x;3−y]
2−x=−6
3−y=−5
x=8
y=8
A'(8,8)
PB→=[2;−5]
B'P→=[2−x,3−y]
2−x=2
x=0
3−y=−5
y=8
B'(0,8)
PC→=[5;0]
C'P→=[2−x,3−y]
2−x=5
3−y=0
x=−3
y=3
C'(−3,3)
PD→=[−3;0]
D'P→=[2−x;3−y]
2−x=−3
3−y=0
x=5
y=3
D'(5,3)
jeżeli to narysujesz zobaczysz, że częścią wspólną równoległoboków jest odcinek DD'
P(odcinka DD')=0
7 cze 19:05
Basia:
P(0,0)
można korzystać jak w poprzednim z wektorów, ale nie trzeba
wiadomo, że w tym szczególnym przypadku gdy środkiem symetrii jest początek układu
x'=−x
y'=−y
stąd:
A'(4,2)
B'(−4,2)
C'(−7,−3)
D'(1,−3)
za to z częścią wspólną jest trudniej
narysuj to i oznacz punkt wspólny AB i A'D' przez E
punkt wspólny AD i A'B' przez F
ponieważ A'B' || OX i C'D' || OX
(a wiadomo to stąd, że rzędne A' i B' są takie same czyli A'B'→=[−8,0]
i rzędne C' i D' są równe czyli C'D'→=[8,0])
i AB || OX i CD || OX
(uzasadnienie identyczne)
to wysokością jest odległość między prostymi AB i A'B'
pr.AB: y=−2
pr.A'B': y= 2
h = 4
trzeba znaleźć punkt E i policzyć długość AE
napisz równanie prostej A'D'
równanie pr.AB już masz: y=−2
znajdź punkt wspólny E, czyli rozwiąż układ równań
policz |AE|
P = |AE|*h
7 cze 19:19
damorka: ok

na razie przyswajam i obliczam |AE|

jak będę miała już wszystko to się zgłoszę

Dzięki WIELKIE

7 cze 19:27
Basia:
P.S. w pierwszym można (zamiast z wektorów) korzystać z tego, że punkt P jest środkiem
odcinków:
AA', BB', CC' i DD' (ale z wektorów szybciej)
7 cze 19:28
damorka: E(85, −2) ?
7 cze 19:38
damorka: Obliczyłam pole, wyszło jak w odp.

Już to rozumiem

Jeszcze raz wielkie dzięki za
wytłumaczenie i poświęcenie czasu
7 cze 19:41
Basia: Robię kolacje, ale cieszę się, że zrozumiałaś mój sposób myślenia.
7 cze 20:38
mcb: Doszedłem do wyliczenia A'D' czyli y= 5/3x + 8 i 2/3 ale co dalej jak wyliczyć E i odcinek |AE|
3 paź 20:45
Niezdara : Rowniległobok A' B' C' D' jest obrazem rownolegloboku A BCD w symetrii względu puktu P oblicz
pole części wspólnej tych rownoleglobokow A)P(0,0)
B)p(2,1) pomocy
16 lis 09:24