całka z sinx
emeryt: Ile wynosi całka z sinx?
23 sty 16:22
emeryt: −cosx ?
23 sty 16:24
zombi: całka czy pochodna?
23 sty 16:25
emeryt: całka
23 sty 16:26
Nienor: (−cosx)'=−(−sinx)=sinx
23 sty 16:28
emeryt: bo mam takie zadanie
∫x2sinxdx
Robie to tak:
∫x2sinxdx = x2*(−cosx)dx= 2x*(i tu wlasnie nie wiem ile wynosi ta całka) − ∫2*(ta całka) ....
23 sty 16:29
emeryt: czyli teraz pytanie : ile wynosi całka z −cosx ?
23 sty 16:30
Nienor: eee

?
∫x
2sinxdx=−x
2cosx+∫xcosxdx=−x
2cosx+xsinx−∫sinxdx=−x
2cosx+xsinx+cosx. Chyba tak to ma być.
23 sty 16:32
Mila:
∫x2sinxdx= przez części
[x2=u; 2xdx=du; dv=sinx; v=∫sinx dx=−cosx]
cd całki
=−x2cosx+2∫xcosxdx= znowu przez części
[x=u; dx=du; dv=cosx; v=∫cosx=sinx]
cd
=−x2cosx+2(xsinx−∫sinxdx)=
=−x2cosx+2(xsinx+cosx)+c uporządkuj albo zostaw
23 sty 16:41
emeryt: oo dzięki ! prawie dobrze mialem
23 sty 16:48
Mila: 
tylko jeden (−)
23 sty 16:58
sylwia: limx→0 1−cosx/3x2
11 lis 13:34
Krzysiek: w takiej postaci granica to 1...
11 lis 13:36
sylwia: czy mógłby ktoś pomóc z tą granica?
11 lis 13:37
sylwia: limx→−∞ ex/x3
11 lis 13:38
11 lis 13:43