Wyrażenie ma wartość
Krzysztof: wyrażenie pierwiastek (√6+√3)/(√2+1) proszę o pomoc w wyjaśnieniu bo nie wiem czemu
wychodzi ma √3
23 sty 15:47
bezendu: musisz usunąć niewymierność z mianownika
| √6+√3 | | √2−1 | |
| * |
| =.....√3 |
| √2+1 | | √2−1 | |
23 sty 15:52
Krzysztof: No tak to wiem to wychodzi mi √12+√6−√6−√3 =2√3−√3= ale skad wychodzi to √3 bo
tak mam w odpowiedzi i nie wiem czemu tak jest
23 sty 15:55
zombi: lub wyciągnąc z licznika
√3 i dostajemy
23 sty 15:55
bezendu: no i dobrze jest w odpowiedziach
23 sty 15:57
Krzysztof: a gdzie ta 2 sie podziała ? czy to po prostu jest tak √6−√3=√3 tak ?
23 sty 16:00
bezendu: 2
√3−
√3=
√3
2−1=
23 sty 16:00
Krzysztof: 2−1=1 no to chyba czaje już dlaczego

Dzieki
23 sty 16:04
lk: ββ≥α
8 wrz 22:41
lala: 3√6 /√2
3 gru 17:10