trójkąt równoramienny
edyta: Bardzo proszę o pomoc!

Dany jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 i kącie między ramionami 30 stopni.
Pole tego trójkąta wynosi

?
23 sty 15:30
edyta: może ktoś naprowadzi na sposób rozwiązania

?
23 sty 15:44
Janek191:
P = (1/2) *62 *sin 30 o = 18* (1/2) = 9
Wzór na pole trójkąta
P = (1/2) a*b*sin α
Ponieważ b = a, więc
P = (1/2) a*a * sin α = (1/2) a2 *sin α
23 sty 17:38
Janek191:
P = (1/2) *62 *sin 30 o = 18* (1/2) = 9
Wzór na pole trójkąta
P = (1/2) a*b*sin α
Ponieważ b = a, więc
P = (1/2) a*a * sin α = (1/2) a2 *sin α
23 sty 17:39