pochodna cząstkowa
Ola: Cześć ! Powiedzcie mi tylko proszę jak to będzie. Liczę sobie pochodną cząstkową po F'x z
funkcji f(x,y) = x
2 + xy + y
3 czyli jak liczę po x to y jest stałą. I teraz pochodna z
tego to będzie 2x + y czy tylko 2x
23 sty 15:14
Ola: bo mam problem z pochodną xy... ok pochodna z x to 1 i ze stałej to 0 czyli wychodzi 0 ale jak
licze wg wzory na f*g bo w koncy xy, to wychodzi mi y...
23 sty 15:15
Krzysiek: skoro 'y' to stała to możemy wyciągnąć ją przed pochodną
(xy)'=y(x)'=y
(oczywiście licząc pochodną po 'x')
23 sty 15:23
Ola: dziękuję krzysiek, czyli jak teraz liczę pochodną po y to z tego samego xy pochodna po y to x
tak?
23 sty 15:23
Krzysiek: tak
23 sty 15:24
Ola: no to już rozumiem, moje niedopatrzenie.
A jak rozwiązać pochodną cząstkową dla takiej funkcji:
f (x,y) = e
(x+y
2)
uczę się dopiero i rozumiem jak jest e
x ale tutaj już nie bardzo wiem...
23 sty 15:28
Ola: oczywiście ma byc e do x+y2
23 sty 15:28
Ola: jak liczyć pochodną z nie e
x tylko z e do x +....
23 sty 15:34
Krzysiek: (et)'=et *t'
i np. pochodna po 'x' dla t=x+y2
t'=1
23 sty 15:35
Ola: dziękuję, czyli pochodna po x to będzie e do x+y
2 a pochodna po y to będzie 2y * e do x+y
2
?
23 sty 15:42