średania ważona
RuD!K: cześć mam problem z średnią ważoną
pewien nauczyciel ustala ocene semestralna ze sprawdzianów (z waga 0.3) średniej ocen z
klasówek (z wagą 0.5) orez za pracę na lekcji (z wagą 0.2) a następnie otrzymana liczbę
zaokraglij do liczby całkowitej . Oblicz ocenę jaką otrzyma stefan nierówny za pierwszz i za
drogi semestr :
I semestr :
sprawdziay 2 3 5 1
klasówki : 1 4 2 5 2
praca na lekcji : 3
I I semestr :
sprawdziany 4 6 2 3
klasówki : 3 4 6 5 4
praca na lekcji : 4
nie wiem czy dobrze to robiłem bo mi wyszło ze jego ocena to jest 2,33 czyli 2+ a w ksiązce w
odpowiedziach jest 3 wiec prawdopodobnie coś źle zrobiłe i chciałbym zobaczyć w którym miejscu
popełniłem błąd
7 cze 17:03
Basia: za pierwszy i drugi łącznie ?
7 cze 17:08
RuD!K: najpierw za pierwszy a potem oddzielnie
7 cze 17:17
RuD!K: aj najpierwsz pierwszy a potem drogi ja nie wiem o czym ja myśle nawet nie wiem co napisałem
hehehe
7 cze 17:18
Basia:
s1=2+3+5+14=114
k1=1+4+2+5+25=145
p1=3
ocena1 = 114*310+145*510+3*210=
3340+1410+610=
3340+2010=
33+8040=
11340=2,825 ≈ 3
drugi policz identycznie
7 cze 17:28
RuD!K: dziekuję
7 cze 17:54