Pole wycinka koła
Pablos:

Witam potrzebuje powrotu do początku jeżeli chodzi o całki ;
zadnia pt : Mamy okrąg o R=2 z początkiem w (0,0) i porzebuje obliczyć wicinek koła od
prostej x=1 do prawej strony krańca okręgu.
Proszę o podowiedz jezeli chodzi o calke pojedyńczą bo niestety nie pamietam z tego juz nic
23 sty 15:09
MQ: Równanie okręgu:
x2+y2=4
górna połowa:
y=√4−x2
całkujesz od 1 do 2 całkę: ∫√4−x2dx
Pole to dwa razy całka.
23 sty 15:14
Krzysiek: x2 +y2 =4
y2=4−x2
y=+/−√4−x2
górna część okręgu to równanie:
y=√4−x2
i teraz liczysz: 2*∫12 √4−x2dx
23 sty 15:14
Pablod : a jezeli chodzi o zastosowanie tu zmiennych biegunowych to jest taka opcja ? Bo w ten opisany
przez Was sposób jeszcze jestem w stanie wyliczyć, ale obiło mi sie o uszy, że można to zrobić
właśnie biegunowymi. Pozdrawiam
23 sty 15:55
MQ: Biegunowymi wyjdzie IMO raczej paskudna całka −− ze względu na prosty brzeg z lewej.
23 sty 15:57
Ania: a moze ktoś wyliczyć mi ta całke ? bo tak od godziny szukam po necie i nic ..:(
←
23 sty 22:15