matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Kasia:
2.Rozłóż wielomian na czynniki metodą grupowania wyrazów W(x) = x
5
+ x
3
– x
2
– 1
23 sty 14:52
PuRXUTM:
W(x)=x
5
+x
3
−x
2
−1=x
3
(x
2
+1)−(x
2
+1)=(x
2
+1)(x
3
−1)=(x
2
+1)(x−1)(x
2
+x+1)
23 sty 14:57