Różniczka
Kasia: Hej

Jak rozwiązać różniczkę gdy pierwiastek jest trzeciego stopnia?
3√7,91
23 sty 14:50
MQ: Co znaczy "rozwiązać różniczkę"?
23 sty 14:52
Kasia: jak to obliczyć przy pomocy różniczki
23 sty 14:54
MQ: f(x)=f(x0)+f'(x0)*(x−x0)
u ciebie:
x0=8
x=7,91
23 sty 15:02
Kasia: czyli
f(x
0)=
4√8 ≈1,6817
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| = |
| ≈ 0,0525 |
| | 44√x3 | | 44√83 | |
4√7,91 ≈ 1,6817− 0,0525 * 0,09 = 1,6769

?
23 sty 15:22
MQ: Przecież u ciebie było 3√7,91
więc f(x)=3√x
Dlaczego liczysz f(x0) 4√8?
23 sty 15:26