ciąg arytmetyczny
edyta: Średnia arytmetyczna liczb 4,2,5,5,1,x wynosi 3. Liczba x jest równa:
A.1 B.2 C.3 D.4
ODP a
23 sty 14:42
edyta: nikt ani troszeczkę nie pomoże?
23 sty 15:10
bezendu: tak masz dobrze
23 sty 15:13
edyta: to że odpowiedź a to wiem że dobrze bo sprawdziłam w odpowiedziach

tylko nie wiem jak rozwiązać

szukałam jakiegoś wzoru i podstawiałam ale coś nie wyszło
23 sty 15:27
23 sty 15:28
edyta: Ooo bardzo dziękuje
23 sty 15:33
Pomocnik: Średnią arytmetyczną liczy się w następujący sposób.
Podany zbiór liczb dodaje się do siebie i dzieli przez ich ilość.
Wystarczy sobie podstawić.
| 17 + x | |
| = 3 // Obie strony mnożymy przez 6 |
| 6 | |
17 + x = 18 // Odejmujemy 17 z obu stron
x = 1
23 sty 15:34