RÓWNANIA
Wiola:
1.Rozwiąż równanie 2x2 + 9x – 5 = 0
2.Rozłóż wielomian na czynniki metodą grupowania wyrazów W(x) = x5 + x3 – x2 – 1
23 sty 14:27
Ajtek:
1. Liczysz Δ, poźniej x1, x2
2.x3(x2+1)−1(x2+1)=...
23 sty 14:28
Mariola: rozwiązanie w 2
23 sty 14:30
Sheppard: 1. 2x
2−9x−5=0
liczymy Δ=b
2−4ac z tego wzoru
Δ=9
2−4*28(−5)=81+40=121
√Δ=
√121=11
23 sty 14:32
Mariola: ile Δ wyszła?
23 sty 14:35
Mariola: Dzięki
23 sty 14:35
Sheppard: w pierwszym przykladzie delta =121
23 sty 14:36
Mariola: Już wiem, dobrze mi wyszło.
A zad. 2? Do końca przykładu
23 sty 14:41