wyznacz x
Kowal: Liczby (3x, x
2 + 5x, 7x+4) tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz liczbę X. Z góry dzieki
23 sty 14:05
krystek: 7x+4−(x2+5x)=x2+5x−3x z def ciągu artmetycznego a3−a2=a2−a1
23 sty 14:07
Kowal: do tego własnie deż doszedłem i stanałem, wiem że wynik to x = √2 lub −√2 ale nie wiem jak do
tego dojść
23 sty 14:14
krystek: wykonaj, opuść nawias, uporządkuj , poredukuj i będziesz wiedział
23 sty 14:16
krystek: Umiejętnośc zapisu warunku w postaci równania to sukces, a równania kwadratowe miałeś więc nie
widze problemu.
23 sty 14:18