Wielomian z parametrem.
wajdzik: Dla jakich wartości parametru m liczba 4 jst pierwiastkiem podwójnym wielomianu
W(x)=3x²−(9m+2)x²+16x+48.
Obliczyłem to zadanie i wyszedł mi bardzo dziwny wynik z dzielenia − −(9m−18)x
2−16
Proszę kompetentną osobę o zrobienie tego zadania.
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
23 sty 13:59
PuRXUTM: napewno to jest dobrze napisane ?
w(x)=3x2−(9m+2)x2+16x+48
bo normalnie to by było W(x)=(−9m2+1)x2+16x+48 ...
23 sty 14:19
wajdzik: Błąd, 3x3 ma być na początku.
23 sty 14:24
PuRXUTM: no właśnie...
w(x)=3x
3−(9m+2)x
2+16x+48
to może tak
W(4)=0
192−16(9m+2)+64+48=0
−144m+272=0
272=144m
| | 8 | |
m=1 |
| ale niech ktoś jeszcze to sprawdzi bo nie jestem pewny czy to wystarczy |
| | 9 | |
23 sty 14:56
wajdzik: Dzięki wielkie, jestem pewien, że jest ok.
23 sty 15:02