matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz dlugosci bokow trojkata rownoramiennego
XYZ. :P:
oblicz dlugosci bokow trojkata rownoramiennego o polu 25
√
2
i kacie 45st miedzy ramionami. Ramiona beda wynosic 10cm, tylko postawe obliczcie.
7 cze 16:19
Basia:
z tw.cosinusów a
2
= b
2
+b
2
−2b*b*cos45 a
2
= 100+100−2*10*10*U{
√
2
{2} a
2
= 200−100
√
2
=100(2−
√
2
) a = 10
√
2−
√
2
7 cze 16:29