matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazy ciągu
Klopsik:
Cześć!
Które wyrazy ciagu sa równe zeru? Niby zadanie banalne ale nie wiem jak sobie z nim
√
n+12
− n
poradzic an=
. Wiem ze musze an rzyrownac do zera i obliczyc ale mama
n+3
problem z pierwiastkiem
?
23 sty 13:47
camus:
n>0 bo to wyrazy ciągu
√
n+12
−n
=0
n+3
√
n+12
−n=0
√
n+12
=n n+12=n
2
n
2
−n−12=0 (n−4)(n+3)=0 n=4
23 sty 13:52
Klopsik:
dzieki
23 sty 14:03
Klopsik:
a nie moznaby wyliczyc z twj funkcji kwadratowej po prostu n1 i n2
23 sty 14:05