Oblicz objętość ośmiościanu.
mecf: Objętość ośmiościanu, którego krawędzie są odcinkami łączącymi środki symetrii ścian
sześcianu o krawędzi długości a wynosi ...
Wiem, że pewnie zadanie jest banalne, ale proszę o jakąś metodę lub wskazówki.
23 sty 13:06
hbjkhkj: kjbk
4 gru 18:54
Panko: Powstaje klasyczny ośmiościan foremny , który jjest zlepiony z dwóch przystających
ostrosłupów prawidłowych czworokątnych( podstawami)
Niech a krawędź sześcianu.
Krawędź podstawy ostrosłupa czworokątnego (podstawa kwadrat o boku x)
x2=2*(a/2)2
Pole kwadratu= x2=a2/2 (pole podstawy ostrosłupa)
wysokość ostrosłupa = a/2
Objętość ośmiościanu = 2 * (1/3) x2 * (a/2)
4 gru 19:34