proszę o pomoc!
Amanda:
1.Rozłóż wielomian na czynniki wyłączając wspólny czynnik poza nawias W(x) = x3 + 3x2 − 4x –
12.
2. Rozłóż nierówność −2x2 − 4x + 6 ≤ 0
3. Daną funkcję y = x2 + 4x + 4 przedstaw w postaci iloczynowej ( o ile istnieje).
23 sty 13:05
bezendu:
1. x
3+3x
2−4x−12
x
2(x+3)−4(x+3)
(x+3)(x
2−4)
(x+3)(x−2)(x+2)
2. policz Δ
3.Δ=4
2−4*1*4=0
y=(x+2)
2
23 sty 13:11
Dawidek:

1. W(x) = x
2(x+3) − 4(x+3) = (x
2 − 4)(x+3) = (x−2)(x+2)(x+3)
x
1 = 2
x
2 = −2
x
3 = −3
2. Δ=(−4)
2−4*(−2)*6
Δ=64
√Δ=8
x
1=(4−8)/−4=1
x
2=(4+8)/−4=−3
Do tego zadania masz parabolę. Pierwsza kropka to x
2=−3, a druga x
1=1
3. x
2+4x+4
Δ=16−16=0
√Δ=0
x
1=x
2=−2
y= (x+2)
2
23 sty 13:18