pilnie prosze o pomoc
maro224: Rozłóż na czynniki:
a) (x2+2)(2x−3) = (x2+2)(x+1)
b) 8x3 − 36x2 + 54x − 27=
c)9x3 − 4x2 − 27x + 12=
d) 2x4 + x3 + 4x2 + x + 2=
23 sty 13:01
23 sty 13:07
Kaja: c)9x(x2−3)−4(x2−3)=(9x−4)(x2−3)=(9x−4)(x−√3)(x+√3)
23 sty 13:09
Kaja: d) 2x4+x3+2x2+2x2+x+2=x3(2x+1)+x(2x+1)+2(x2+1)=(2x+1)x(x
2+1)+2(x2+1)=(x2+1)[(2x+1)x+2]=(x2+1)(2x2+x+2)
23 sty 13:14
Kaja: b) pogrupuj sobie 8x3 z −27 i −36x2 z 54x.
mamy: 8x3−27−36x2+54x=8x3−33−18x(2x−3)=(2x−3)(4x2+2x*3+9)
−18x(2x−3)=(2x−3)(4x2+6x+9−18x)=(2x−3)(4x2−12x+9)=(2x−3)(2x−3)2=(2x−3)3
23 sty 13:39
maro224: a zrobiła byś mi jeszcze a)
23 sty 13:49
bezendu: a) zrobiła Ci Aga1 zobacz w linku masz
23 sty 13:50
Kaja: faktycznie jest w podanym linku, tylko zredukuj sobie jeszcze ten ostatni nawias (3x−2)
23 sty 13:53
maro224: ale to na czerwono skróciłem i co dalej to już jest rozwiązanie bo w ogóle jestem z tego ciemny
23 sty 13:54
Kaja: tylko czemu chcesz to skracać? tam na pewno ma byc równa się?
23 sty 13:56
bezendu: | | 2 | |
no to co nawet tego nie potrafisz 3x−2=0 3x=2 x= |
| |
| | 3 | |
@Kaja przykład c też miałeś w linku
23 sty 13:57
bezendu: to miało być da maro224 a nie do Ciebie Kaju
23 sty 13:59
maro224: ja zrobiłem to tak
(x2+2)(2x−3)+(x2+2)(x+1)=
=(x2+2)(2x−3+x+1)=
=(2x−3)+(x+1)=(2x−3+x+1)=
23 sty 14:00
Kaja: tylko ja nie jestem pewna czy tam ma być =, czy +, bo wydaje mi się że +. i wtedy to co zrobiła
Aga1 jest dobrze.
23 sty 14:00
Kaja: sprawdź jak to ma być maro224
23 sty 14:01
maro224: bezendu ile ty masz lat ja mam 22 i chodze do liceum zeby tylko zdac i prace oddac na żadnej
lekcji mnie nie było
23 sty 14:01
Kaja: ok bezendu
23 sty 14:02
bezendu: @maro224 chodzę do technikum

a to czemu nie chodziłeś
23 sty 14:03
maro224: przykład mam taki (x2+2)(2x−3)+(x2+2)(x+1)=
23 sty 14:03
maro224: ja chodze temu bo musze bo mam rente po ojcu i musze chodzic zeby mi jej nie odebrali i ja w
szkole jestem tylko w soboty w niedziele w ogóle nie chodze bo pracuje a ja tylko potrzebuje
rozwiazania zeby przepisac na a4 i oddac zeby mi zaliczyli bo ja egzaminu nie dam rady
zaliczyc to mi chociaz prace semestralna zalicza i puszcza dalej rozumiesz o co chodzi ?
23 sty 14:06
bezendu: tak
23 sty 14:07
maro224: to prosze tylko pomóżcie mi rozwiązać to a bo reszte z tego zadania mam mam jeszcze inne
zadania mogli byście mi jakoś pomóż?
23 sty 14:08
bezendu: no to masz tak
(x
2+2)(2x−3+x+1)
(x
2+2)(3x−2)
23 sty 14:11
maro224: dziękuje wam bardzo a pomożecie jeszcze przy tym :
Rozwiąż równania:
a) 4x3 − x2 + 4x − 1 = 0
b)4−xx−5=11−x
23 sty 14:19
bezendu:
a)4x
3−x
2+4x−1=0
x
2(4x−1)+(4x−1)=0
(4x−1)(x
2+1)=0
b) (4−x)(1−x)=(x−5)....
23 sty 14:22
monika12: a te ... to co?
23 sty 14:27
bezendu: @monika12 ?
23 sty 14:29
maro224: a to moja weszła i nik mi zmieniła
23 sty 14:35
maro224: bo swoje chciala dać zadanie
23 sty 14:36
maro224: to zadanie mojej kobiety
| | x−1 | | x+1 | | x2−4 | |
a) |
| − |
| + |
| |
| | 2x+3 | | 3−2x | | 4x2−9 | |
| | x2+2x−3 | | x2+4x+4 | |
b) |
| * |
| |
| | x2−4 | | x2+6x+9 | |
23 sty 14:40
bezendu: najpierw Df musisz ustalić
23 sty 14:45
maro224: czyli?
23 sty 14:46
bezendu: Dziedziną funkcji nazywamy zbiór wszystkich argumentów funkcji.
23 sty 14:47
maro224: a dasz rade to rozwiązać?
23 sty 14:48
bezendu: tak
23 sty 14:49
maro224: a rozwiążesz? plisssss
23 sty 14:50
bezendu: rozwiąże Ci przykład b) a podpunkt a zrobisz sam
23 sty 14:51
maro224: ale to na takiej samej podstawie jak przykład b tak ?
23 sty 14:57
23 sty 14:59