Prawdopodobieństwo
speszona: Strzelec A trafia do celu w pojedynczym strzale w p−stwem 0,72, strzelec B z p−stwem 0,81, a
strzeec C z p−stwem 0,59. Kazdy ze strzelców oddał po jednym strzale do celu. Oblicz
prawdopodobienstwo, że:
a)cel został trafiony dokładnie 3 razy
b) cel został trafiony co najmniej jeden raz?
Mógłby ktoś to wytlumaczyć?
23 sty 11:44
Aga1.: a) Oznacza,że każdy ze strzelców trafił do tarczy, A trafił i B trafił i C trafił.
b) Oblicz najpierw prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego:
żaden strzelec nie trafił
23 sty 11:50
speszona: kurde nie wiem.. jak to ugryść
23 sty 11:54
Aga1.: a) D−zdarzenie polegające na tym ,że cel zostanie trafiony dokładnie 3 razy.
P(TA)=0,72
P(TB)=0,81
P(TC)=0,59
P(D)=0,72*0,81*0,59=
23 sty 11:58
speszona: czy to schemat bernouliego?
23 sty 12:00
speszona: w b)?
23 sty 12:01
speszona: ?
23 sty 12:13
Aga1.: Nie używałam schematu. Schemat B trzeba stosować, gdyby był jeden strzelec i oddałby kilka
strzałów.
b)
F'− zdarzenie polegające na tym, że żaden strzelec nie trafił
P(F')=0,28*0,19*0,41=
P(F)=1−P(F')=
dokończ
23 sty 12:19
speszona: jak zaden nie trafił jak : cel został trafiony co najmniej jeden raz?
23 sty 12:28
Aga1.: F' jest zdarzenie przeciwne do tego co napisałaś. (tym sposobem liczy się bardzo szybko)
23 sty 12:31
speszona: nie ogarniam tego
23 sty 12:32
speszona: da sie to zrobić za pomocą drzewka?
23 sty 12:35
Aga1.: Tak.
23 sty 12:36
Aga1.: Poszukaj na forum,podobne zadanie jest rozwiązane dwoma sposobami (tylko było dwóch strzelców)
23 sty 12:39
speszona:

Tak te drzewko powinno wyglądać?
1/3 bo kazdy strzelec strzela po 1 razie, t − trafiony = prawdopodopienstwo, nt− nietrafiony
23 sty 12:45
Aga1.:

Nie.
Najpierw np. strzela strzelec A i on trafił lub nie trafił
Potem B ,
a na końcu C.
"krzak" wygląda tak, dopisz brakujące elementy.
23 sty 12:57