..
mała1: Liczbą 0 200% wiekszą od liczby log2 5 jest
23 sty 11:37
Aga1.: log25+200%log25=3log25
23 sty 11:43
mała1: no dobrze a skąd się wzieło te 3 przed log ?
23 sty 11:47
pigor: ... , bo
log
25= 1log
25= 100%log
25, więc
100%log
25+200%log
25= 300%log
25=
3log25= log
25
3=
log2125 . ...
23 sty 11:51
mała1: ok dzięki za wyjaśnienie
23 sty 11:52
camus: log25+200%log25 = 100%log25+200%log25 = 300%log25
Zauważ, że tutaj 200%log25 to nie inaczej jak 2*log25 a 100%log25 to takie 1*log25
stąd 300%log25 = 3log25
23 sty 11:52
mała1: np jak w tym zadaniu log5 1000 jest mniejsza od liczby log5 10000
to tu muszę odjąc ?
23 sty 12:01
camus: logarytm loga b dla a>1 jest funkcja rosnącą, zatem log5 1000 < log5 10000, ponieważ 1000 <
10000
23 sty 12:08
pigor: ... nie wiem o co ci chodzi, bo nie piszesz dokładnej treści zadania, no ale np. tak:
log51000< log510000 ⇔ log
510
3− log
510
4< 0 ⇔ log
510
3−4< 0 ⇔
⇔ log
510
−1<0 ⇔
−log510<0 ⇔ −log
55*2< 0 ⇔ −(log
55+log
52)< 0 ⇔
⇔
−(1+log25)< 0 ⇔ −1−log
52< 0 /*(−1) ⇔ 1+log
52>0 ⇔
log52>−1 . ...
23 sty 12:11
Aga1.: Pytają o ile jedna liczba jest mniejsza od drugiej?
23 sty 12:11
pigor: ... no to tak, dobrze liczysz różnicę :
log51000−log510000= ... patrz wyżej mój post = log
510
−1=
log50,1 , czyli np.
o tyle, ale podejrzewam, że to test ,a ja nie widzę odpowiedzi do wyboru i nie
wiem ...

do czego dążyć
23 sty 12:18
mała1: tak to jest test
Liczba log5 1000 jest mniejsza od liczby log5 10000
A. 0 90% B. o 50% C.O 25% D. o 10%
23 sty 12:42
Aga1.: Działanie wygląda np. tak
| log510000−log51000 | |
| *100%= |
| log510000 | |
| log5104−log5103 | |
| *100%= |
| log5104 | |
| 4log510−3log510 | | 1log510 | |
| *100%= |
| *100%= |
| 4log510 | | 4log510 | |
Możesz układać proporcję
23 sty 12:49
pigor: ... o kurcze , trzeba było tak od razu ,
wtedy np. tak:
| log5104−log5103 | | log5101 | |
| *100%= |
| *100%= |
| log5104 | | 4log510 | |
| | 1 | |
= |
| *100%= 25% , odp. C . ...  |
| | 4 | |
23 sty 12:53