Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(-3 , 7) i B=(-1 , -8)
adi: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty
A=(−3 , 7) i B=(−1 , −8)
x
1 y
1 x
2 y
2
| | y2−y1 | |
wzór y− y1= |
| (x−x1) |
| | x2−x1 | |
| | −8−7 | |
y − 7 = |
| (x−(−3)) |
| | −1−(−3) | |
powiedzcie czy to jest dobrze do tego momentu
23 sty 11:13
pigor: ... do tego miejsca jest ...

pięknie , a odtąd powinno byc np. tak:
| | −15 | |
y−7= |
| (x+3} /*2 ⇔ 2y−14=−15x−45 ⇔ 15x+2y+31=0 − szukane równanie  |
| | 2 | |
23 sty 11:28
adi: dzięki
23 sty 11:36
Aga1.: adi, u Ciebie dwie ostatnie linijki zawierają błędy.
23 sty 11:38
adi: jakie błędy?
23 sty 11:40
Aga1.: −8−7=
−15
a w ostatniej linijce
powinno być
23 sty 11:46
adi: a z jakiej racji − a nie + ?
23 sty 11:49
pigor: ... , bo 8 minusów "dodać" 7 minusów to jest 15 minusów, czyli −15
23 sty 11:52
pigor: | | −15 | | 15 | |
a w mianowniku masz −1+3=2 , więc |
| = − |
| i tyle . ...  |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 11:54