Całka oznaczona
nas: Witam próbuje rozwiązać następującą całkę.Nie wiem jednak czy dobrze to robię ponieważ
zaciąłem się przy podstawieniu i nie wiem jak to dalej ruszyć:
∞
−
∞
Δ=−8
23 sty 11:09
camus:
| √2 | | dt | | 1 | | dt | | 1 | |
| ∫ |
| = − |
| ∫ |
| = − |
| arctgt + C |
| 2 | | −t2−1 | | √2 | | t2+1 | | √2 | |
dalej już sobie poradzisz
23 sty 11:33
pigor: .... oznaczona i niewłaściwa , a ja wyznaczę ci tylko oznaczoną ,a ty potem pobaw się z
granicami w ±
∞ , a więc
| | −1 | | −1 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | x2−2x+1+2 | | (x−1)2+√22 | |
| | 1 | | dx | | x−1 | |
= − |
| ∫ |
| = i podstawienie |
| =t ⇒ x−1=√2t ⇒ |
| | √2 | | | | √2 | |
| | 1 | | √2dt | | dt | | x−1 | |
⇒ dx=√2dt = − |
| ∫ |
| = − ∫ |
| = − arctgt= −arc |
| |
| | √2 | | t2+1 | | t2+1 | | √2 | |
23 sty 11:44
pigor: ... o kurcze wyciągałem w mianowniku
√22, czyli 2 a nie
√2, więc zrób sobie poprawkę na
to , przepraszam . ...
23 sty 11:46
camus: | | (x−1)2 | |
pigorze, skoro w 3 kroku wyłączyłeś z (x−1)2 √2, to albo powinno być |
| albo |
| | √2 | |
| | x−1 | |
od razu pod pierwiastkiem ( |
| )2. No i (√2)2 po wyłączeniu √2 wygląda jak √2 |
| | 4√2 | |
a nie 1.
23 sty 11:49
pigor: ... tak, tak , robiłem online i to wyjaśniam powyżej i ... jeszcze raz przepraszam . ....
23 sty 12:03
nas: Dziękuje bardzo za pomoc. Nieśmiało chciałbym spytać czy można to rozwiązać jeszcze w inny
sposób ponieważ ani raz w moich przykładach nie spotkałem się w wyciąganiem przed nawias i
chciałbym zobaczyć jak to można zrobić inaczej?
23 sty 12:41
nas: Ja próbowałem to robić w ten sposób:
t=x−1
dt=1
i mam wzór w tablicy całek:
Niestety nie wiem czy dobrze to robię bo potem mi wychodzą bzdury.
23 sty 12:48