rozwiaz rownania i wypisz podpunkty w ktorych rozwiazaniem jest liczba calkowita
kasia: a) 3x−4−12x=6
b)y−3+2y+4=y+6
c)2(z+4)−5=−7
d)t−13t+5=113t
e)x2−13x=4
f)12(y+1)−312=4
23 sty 11:08
prosze o rozwiazanie!!!!:
23 sty 11:59
23 sty 13:35
23 sty 13:45
Kaja: e) mnożymy obustronnie równanie przez 6 i dostajemy:
3x−2x=24
x=24
23 sty 13:46
Sheppard: 2,5x=10/:2.5
x=4
b) y+2y−y=6−4+3
2y=5/:2
y=2,5
2t=15 /:2
t=7,5
3x+2x=24
5x=24 /:5
(y+1)−7=8
y−6=8
y=14
liczby calkowite sa rozwiazaniami przykladow A i F
sorki ze ten wczesniejszy post zamiast wroc do edycji przez przypadek kliknalem wyslij
23 sty 13:46
Kaja: c) 2z+8−5=−7
2z+3=−7
2z=−10
z=−5
23 sty 13:47
Sheppard: w e jest blad bedzie x=24 nie wiem skad mi sie tam + wzial sorki
23 sty 13:49
Kaja: również w podpunkcie e) rozwiązaniem jest liczba całkowita (x=24)
23 sty 13:49